top of page

Увод в Цветотерапията


Цветовете представляват важна част в живота на човека. Човешкото око е способно да разпознава 1,5 милиона цветове и отенъци. Забележимо въздействие върху цветовото възприятие и намаляване на цветовата чувствителност оказва възрастта и пола на човека – до 25-годишна възраст възприятието расте, а след тази възраст започва да намалява. Важно е също да се знае, че различните цветови съчетания непосредствено въздействат върху нашата психика, настроение и възприемане на околната среда. Цветът свързва нашите емоции с психическото и физическото ни състояние.

Понятието „цветотерапия“ произлиза от установената от античните учени връзка между цвета и емоциите на човека. Нашите предци са използвали широко лечение с цветове. Цветотерапията като наука води своето начало от 1877 година, годината през която английските учени Даун и Блунт откриват терапевтичния ефект на ултравиолетови лъчи, с помощта на които са лекували кожни заболявания и рахит.

Руският учен Бехтерев също се занимава с изучаването на въпроса за взаимодействието на човешките органи и цветовите лъчи. Изследвайки въздействието на цветовите усещания на човека върху скоростта на психическите процеси, протичащи в организма, прави заключения, че жълтият цвят не влияе върху нашата психика; зеленият забавя реакциите; виолетовият –

потиска психологическите процеси; синият има затормозващо действие; розовият активизира

състоянието на човека при психическа потиснатост и неразположение.

В различните страни по света в продължение на много столетия, хората са правели асоциации с този или онзи цвят. Римляните са свързвали черния цвят с печал, белия – с чистотата; в Китай и Япония белият цвят е символ на скръбта; за населението на Южна Африка цветът на печал е червен; в Бирма скръбта се асоциира с жълтия цвят; а в Иран – със синия.

Според фън шуй-методиката, правилно подбраният цвят представлява помощник на човека в промяна на неговата съдба и на много жизнени ситуации към по-добро. Тъй като цветът влияе не само на настроението и психическото състояние на човека, това води до известни физиологически отклонения в организма. В помещение с оранжеви и червени стени се ускорява пулса, температурата се повишава. И тъй като всеки един от нас прекарва много време в помещения, цветът на интериора е много важен. Разбира се, че върху избора на цветовете влияят нашите лични предпочитания. Да не забравяме, че правилно избрания цвят представлява важен елемент в укрепването и съхранението на нашето здраве.

Червеният цвят представлява мощен източник на енергия, спомага за по-бързото извеждане на токсините о организма, помага за унищожаването на различни вируси, значително намалява възпаления в организма. Това е цвят, активно защитаващ жизнените сили (ако ви предстои неприятен разговор, вземете със себе си някакъв червен предмет, той ще ви помогне). Но това не означава, че трябва всичко да боядисате в червено – с този цвят не бива да се злоупотребява. Червеният цвят има силен енергиен заряд, всички семейни вечерни събирания в стая, в която преобладава този цвят ще завършват със спорове и разправии.

Запомнете, че само за половин чай червеният цвят зарежда с огромен енергиен заряд, мозъкът ни се активизира, но след това бодростта се сменя с умора и раздразнителност. Ако в спалнята ви има много червен цвят, няма да можете да си отпочивате. Червеното е приятно, но не успокоява, причинява агресия, уморява нервната система.

С оранжевия цвят трябва да бъдете особено внимателни. Всичко, което се отнася до червения цвят, е валидно и за оранжевия, само дето енергийният заряд е значително по-силен.

Жълтия цвят се смята за удобен за интериора на жилища, учебни и работни помещения защото спомага за създаване на атмосфера за интелектуална работа. Притежава антибактериално свойство, стимулира общителността, носи късмет. Цвят на слънцето, цвят на богатството.

Белият цвят създава усещане за простор, но ако е прекалено много, действа негативно – възможно е да възникне чувство за самота. Добре е белият цвят да се комбинира с ярки детайли. Този цвят включва в себе си всички цветове. Това е цвят на пречистването, чистотата и съвършенството, създава усещане за свежест.

Зеленият цвят е най-универсален, различните отенъци оказват различно въздействие. Светлите тонове действат успокояващо, тъмните създават усещане за равновесие и увереност. Зеленият цвят настройва към спокойствие, отморява очите, премахва умората.

Черният цвят създава чувство за стабилност, но не бива да злоупотребявате с него – може да причини чувство на самота. Черното е тайнствено и непознато. То е начало и край – денят започва и завършва с тъмнина.

Светлосиният цвят успокоява, стимулира вдъхновението за творчество, създава вяра. Това е цвят на предаността.

Синият създава усещане за отпускане, създава покой и чувство за прохлада, спомага за намаляването на апетита – ако се стараете да отслабнете, използвайте сини чинии. Ако сте потиснати или търсите отговор на нещо, постойте в помещение, в което преобладават сините тонове.

Виолетовият цвят успокоява, омиротворява, утешава, помага за развитието на интуицията, стимулира интелектуалната дейност, увеличава енергията.

Още няколко съвета.

Сигурно ви е известно , че в човешкото тяло се се намират седем енергийни чакри, за които се смята, че всяка една притежава свой собствен цвят. – червен, оранжев, жълт, зелен, светлосин, син и виолетов.

Цветът в помещението е способен да активизира движението на енергията както вътре в къщи, така и около него. Затова:

– Помещението за активната дейност трябва да бъде осветено по-ярко, отколкото стаята, в която почивате;

-светлината не трябва да дразни очите;

-използвайте електрически ключове, които могат да регулират яркостта на светлината.

Ако все още се съмнявате в удивителните свойства на цветовете, то просто се огледайте в природата – погледнете колко е огромно небето, морето, а зеленината на дърветата, ливадите и нивите? Къде си отпочиваме добре – сред природата, на планина и на море.

Сигурно имате цветя в къщи, поглеждайте по-често към тях, навън дори и към дървото отсреща, към небето и облаците. Създайте си навик, когато пътувате – навсякъде, в града или на по-далечни разстояния, гледайте, просто гледайте природата, тя отморява, освежава, дарява ви радост и настроение, дава ви живот!

Interesting
For you
Oldest
Folow us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page